Garip derecede büyük öte gezegen nispeten küçük bir yıldızın etrafında dönüyor!
Gökbilimciler, koşulları göz önüne alındığında mümkün olması gerekenden çok daha büyük görünen “yasak” bir gezegen keşfettiler. Bir araştırmacı ekibi, ilk olarak NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından tanımlanan TOI 5205b adlı bir aday dış gezegeni araştırdı ve yalnızca gezegenin orada olduğunu doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda bazı şaşırtıcı özelliklere sahip olduğunu da keşfetti.
Ötegezegen, M cücesi veya kırmızı cüce adı verilen bir tür yıldızın etrafında döner. Bunlar galaksimizdeki en yaygın yıldız türüdür ve küçük ve serindir, tipik olarak güneşimizin yarısı kadar sıcaktır.
Kırmızı cücelerin etrafında dönen ötegezegenler bulmak yaygın olsa da, onların etrafında dönen gaz devleri bulmak nadirdir. Ve son keşif durumunda, gaz devi ötegezegen, duyulmamış olan düşük kütleli bir M cücesinin yörüngesinde bulundu. Gezegen, yıldızına kıyasla çok büyüktür ve önünden geçerken yıldızın ışığının yaklaşık% 7’sini engeller.
“Ev sahibi yıldız TOI-5205, Jüpiter’in yaklaşık dört katı büyüklüğünde, ancak bir şekilde Jüpiter büyüklüğünde bir gezegen oluşturmayı başardı, ki bu oldukça şaşırtıcı!” Carnegie Bilim Enstitüsü’nden baş araştırmacı Shubham Kanodia yaptığı açıklamada.
Bulgunun şaşırtıcı olmasının nedeni, gezegenlerin oluşma biçiminden kaynaklanıyor. Gezegenlerin, protoplanetary diskler adı verilen yıldızların etrafındaki gaz ve toz disklerinden oluştuğu düşünülmektedir.
Ancak gaz devi oluşum modelleri, bunların gezegeni oluşturmak için gaz hızla süpürülmeden önce bir araya gelmesi için bir kayalık malzeme çekirdeğine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor — ve bu durumda bu mümkün görünmüyor.
Bu yıldızın etrafındaki diskteki tüm materyaller bir gezegen oluşturmak için bir araya gelse bile, yine de bu büyüklükte bir gaz devi oluşturmak yeterli olmayacaktı — bu kadar büyük bir şey oluşturmak için en az beş kat daha fazla malzeme olması gerekecekti.
Kanodia, “TOI-5205b’nin varlığı, bu gezegenlerin doğduğu diskler hakkında bildiklerimizi genişletiyor” dedi. “Başlangıçta, diskte ilk çekirdeği oluşturacak kadar kayalık malzeme yoksa, o zaman gaz devi bir gezegen oluşturulamaz.
Ve sonunda, eğer disk büyük çekirdek oluşmadan önce buharlaşırsa, o zaman gaz devi bir gezegen oluşamaz.
“Ve yine de bu korkuluklara rağmen TOI-5205b oluştu. Nominal mevcut gezegen oluşumu anlayışımıza dayanarak, TOI-5205b mevcut olmamalıdır; Bu ‘yasak’ bir gezegendir.”
Bu gezegenin nasıl ortaya çıktığına gelince, bu disklerde önceden düşünülenden çok daha fazla toz olması veya gezegen oluşumunun henüz anlamadığımız bazı yönleri olması olabilir.
Daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar, gezegenin James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak araştırılabileceğini öne sürüyorlar – ve büyük geçişi nedeniyle cazip bir olasılık yaratıyor.